Neljän piirin tapaaminen 2024

 

Lapin kansallinen senioripiiri ry:n puheenjohtaja Jorma Winterin raportti:

Kansallisen senioriliiton lapinpiiri oli tänä vuonna järjestämisvuorossa viiden senioripiirimme tapaamisessa. Tapaaminen järjestettiin 2.-3-10.2024 Haaparannan historiallisessa Stadshotellissa.

Saimme vieraita Jämsää, Seinäjokea, Vaasaa, Ylivieskaa, Kajaania ja Oulua myöten, ja kansallisen senioriliiton puheenjohtaja Kari Kantalainen oli saapunut Turusta saakka. Osallistujia tapahtumaan oli 58 henkeä. Samassa yhteydessä vietimme kahden paikallisyhdistyksemme, Tornion ja Kemin kansallisten senioriyhdistysten 50v. juhlaa.

Uudeksi, viidenneksi, toimintaamme osallistuvaksi kutsuttu Savo-Karjalan senioripiiri ei kuitenkaan vielä päässyt osallistumaan tilaisuuteen yhteensattumien vuoksi, joten tämä kokoontuminen meni vielä perinteisten neljän piirin kesken

Tämän kertainen tapaamisemme aloitettiin kuulemalla sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson videotervehdys kokouksellemme. Ministeri Juuso korosti puheessaan ikäihmisten hoivan säilyttämisen tärkeydestä Hyvinvointialueiden talousahdingosta huolimatta, ja perään kuulutti uusien toimintatapojen hyödyntämistä myös hoivapalveluiden apuna, ja toivotti meille antoisia kokouspäiviä.

Tornion kaupungin johtaja Jukka Kujala kertoi Tornion ja Haaparannan muodostaman kaksoiskaupunkimme saumattomasta valtakunnan rajan ylittävästä yhteistyöstä ja Tornion kaupungin tulevaisuuden näkymistä strategisella paikalla rajakaupunkina, mm. maamme huoltovarmuuden takaajana. Torniohan on edelläkävijä ikäihmisille suunnatun Seniorineuvola-toiminnan kehittämisessä, ja Torniossa seniorineuvolajärjestelmä ikäihmisten antaman palautteen mukaan toimii kiitettävästi, ja kelpaisi malliksi muuallekin.

Tekoäly on tätä päivää, ja useimmille se on vielä jopa pelottavana uhkana koettu. Tästä saimme rauhoittavaa tietoa, ja juuri oikeaa tietoa tekoälyn perusteista ja haasteista tietotekniikka- ja tekoälyasiantuntijan insinööri Mikko Pajulan esityksessä, joka oli monille silmiä avaavaa ja uutta tietoa tekoälystä antava.

Kaikki tapaamiseen osallistuneet neljä piiriä esittelivät myös omia projektejaan ja toimintaansa, joissa saimme kuulla ja oppia yhdistysten ja piirien viestinnästä, jäsenhankinnasta, koulutuksesta. Esittelyjen pohjalta vaihdoimme monipuolisesti kokemuksia esitysten aiheista ja hyvistä käytännöistä, joita piirissä on toteutettu ja todettu toimiviksi. Näin jokaisen ei tarvitse niiltä osin keksiä ”pyörää uudestaan”. Jokaisen esittelyn jälkeen lauloimme ko. piirin oman maakuntalaulun, joita säesti ikinuori 98 -vuotias Jukka Ollila hanurilla. Jukka Ollila suoritti vielä eläkeiässä ollessaan musiikinmaisterin tutkinnon Sibelius akatemiassa, jossa hän oli jo aiemmin suorittanut kapellimestarin ja kanttori-urkurin tutkinnot.

Päivän päätteeksi kuulimme historiallisen kokouspaikkamme, Haparanda Stadshotellin edustajan, hotellinjohtaja Tarja Mäkimaan kertomana hotellin yli 100-vuotisesta historiasta ja tapahtumista salakuljettajineen ja vallankumouksellisineen, mm. V.I. Leninin vierailusta. 

Illallisella vietimme 50 -vuotiaiden Tornion ja Kemin yhdistystemme juhlaa, jossa palkitsimme ansioituneita jäseniämme Senioriliiton kultaisilla ja hopeisilla ansiomerkeillä. Kultaiset ansiomerkit saivat Hannele Simonen ja Anneli Sundström Rovaniemen senioriyhdistyksestä ja Seppo Taponen Kemin senioreista. Luovuttajana toimi senioriliiton hallituksen puheenjohtaja Kari Kantalainen, joka piti myös juhlapuheen. Puheessaan Kari Kantalainen palautti mieliimme mm. yhdistysten perustamisvuoden tapahtumia 50 vuoden takaa. 

Toisen kokouspäivän aluksi saimme kuulla 1.10.24 olleen Lapinsodan ja Tornion valtauksen 80-vuotispäivän esitelmän. Sotahistorian harrastaja, erikoislääkäri Jari Pirnes piti mielenkiintoisen esitelmän noista 80 vuoden takaisista tapahtumista ja niihin johtaneista syistä. Päivälleen 80 vuotta sitten juuri Tornion valtaustaistelu oli yksi koko talvi- ja jatkosodan verisimmistä taisteluista, jossa kaatui noin 450 suomalaista, yhtä paljon, kuin paljon tunnetummassa talvisodan Raatteentien taisteluissa.

Ikäihmisten tärkeimpien työkalujemme, jalkojemme kunnon hoidosta meille kertoi jalkahoitaja Satu Marin. Satu antoi ohjeita jalkojemme oikeaoppiseen hoitoon ja huolenpitoon. Niin kauan, kuin jalkamme toimivat ja ovat muutenkin kunnossa, olemme itsenäisiä päättämään liikkumisistamme. Sadun viestinä olikin, että pitäkää hyvää huolta jaloistanne.

Vielä ennen lounasta liitonpuheenjohtaja Kari Kantalainen kertoi Liittotason kuulumisista, ja EETUn tämän vuoden tavoitteista, senioriliiton toimiessa EETUn puheenjohtajavuorossa: Eläkeuudistuksesta, eläkeindeksin säilyttämisen puolustamisesta, valtiovallan säästötoimenpiteinä tapahtuvasta STEAn avustusten leikkaamisesta, ja sen vaikutuksista senioriliittoon ja sitä kautta välillisesti myös liiton piirien ja paikallisyhdistysten toimintaan.

Lounaan jälkeen saimme tutustua opastetulla kierroksella Aineen taidemuseon kokoelmiin. Aineen taidemuseo on perustettu vain yhden henkilön, kauppaneuvos Veli Aineen, omien mieltymystensä perusteella keräämien yli 3000 taideteoksen kokoelman pohjalta, joita hallitsee Aineen kuvataidesäätiö. Tornion kaupunki rakensi taidekokoelmalle seinät ympärille ja sijoitti myös kaupungin kirjaston samaan rakennukseen. Taidekokoelmasta mahtuu vain kymmenesosa yhdellä kertaa esille. Esilläolevia teoksia vaihdetaan eri teemojen puitteissa vuosittain tai kuukausittain.

Toinen tutustumiskohteemme oli Tornionlaakson museo, joka on sekä Ruotsin-, että Suomenpuoleisen Tornionlaakson yhteinen museo. Saimme museolehtori Joni-Pekka Karjalaisen kertomana kuulla, mikä on Tornionlaakso ja millainen historia tällä raja-alueellamme on. Tornion joen, Väylän, kuten sitä meänkielellä kutsutaan, molemmat puolet ovat olleet satoja vuosia suomenkielistä aluetta aina Ruotsin Kalix-jokeen saakka. Vasta Suomensodan päättyminen Venäjän voittoon Ruotsista 1809 jakoi alueen kahteen valtakuntaan kuuluviksi, jakaen jopa perheitä, sukuja ja tilojen maita kahden valtion alueisiin kuuluviksi.

Saimme kahden päivän aikana osallistua ja tutustua tapaamisemme monipuolisen ohjelman myötä alueemme lähi- ja kaukaisempaankin historiaan, -taiteeseen, terveyden hoitoon ja sekä ajankohtaisiin senioritoimintaamme liittyviin aiheisiin. Lämpimät kiitokseni järjestäjien puolesta vieraillemme runsaasta ja aktiivisesta osallistumisesta.

Päätimme myös seuraavasta tapaamisesta vuoden 2026 syksyllä, jolloin järjestämisvuorossa on Pohjanmaan senioripiiri.